اهميت اقتصادي نهال گردو:

اهميت اقتصادي نهال گردو:

به نقل از اكين نهال : درخت گردو ايراني يكي از مهمترين گونه هاي درختي مي باشد كه چوب و مغز ميوه آن از لحاظ اقتصادي بسيار ارزشمند است كه از اين رو شناخت و كنترل بيماري هاي درخت گردو، صرفه زيادي را براي گردو كاران و باغداران محترم به بار مي آورد.

 نهال گردو در ايران از محصولات مهم باغي محسوب مي شود. كشور ما ?? درصد سطح زير كشت جهاني گردو را به خود اختصاص داده است و پس از كشورهاي چين، ايالات متحده امريكا و تركيه مقام چهارم را دارد. با وجود اهميت اقتصادي اين محصول ارزشمند، عملكرد آن در كشور پايين است.

يكي از دلايل عمده عملكرد پايين گردو در كشور صدمات ناشي از بيماريها مي باشد. با توجه به اهميت مصارف داخلي و صادراتي اين محصول و گستردگي سطح زير كشت و پراكندگي مناطق كشت آن، در اين مقاله سعي شده است تا رايج ترين بيماريهاي درخت گردو در كشور معرفي و راههاي مبارزه با آن مورد بحث و گفتگو قرار گيرد.

بيماري هاي درخت گردو در ايران:

بلايت باكتريايي گردو يا پوسيدگي مغز گردو يا باكتريوز يكي از جدي ترين بيماري هاي درخت گردو است كه برگ و ميوه نهال گردو را مورد هدف قرار مي دهد. اين بيماري به خصوص در مناطق مرطوب با دماهاي پايين به شدت خسارت زا مي باشد. اين بيماري در اثر آلودگي درخت گردو با باكتري  Xanthomonas arboricola ايجاد مي شود.

علائم اين بيماري در برگ به صورت لكه هاي نكروزه با هاله زرد رنگ اطراف لكه ها مشاهده مي شود. بيماري بلايت باعث چروكيدگي گل، ريزش ميوه هاي نارس و ايجاد لكه هاي سياه بر روي پوست سبز ميوه مي شود.

علائم بيماري بلايت باكتريايي گردو بر برگ و ميوه:

كنترل بلايت گردو، با اقدامات زراعي، كاشت ارقام مقاوم و مبارزه شيميايي صورت مي گيرد. از جمله اقدامات زراعي كه در كنترل بلايت درخت گردو، بسيار موثر است ممانعت از زياده روي در آبياري و خيس كردن تاج درخت مي باشد. هرس به موقع درخت موجب افزايش نفوذ نور خورشيد به درون تاج درخت و جلوگيري از بيماري مي شود.

شاخه هاي آلوده به بلايت را بريده و منهدم كنيد. ديرگل بودن رقم گردو يك امتياز در انتخاب رقم مقاوم به بلايت مي باشد. رقم Serr در مقايسه با ارقام Chandler، Pedro و Franquette در مقابل بلايت حساستر است. در مبارزه شيميايي با اين بيماري از محلول پاشي سموم اكسي كلرور مس يا هيدروكسيد مس و تركيبات بردو يك نوبت، قبل از باز شدن جوانه ها به نسبت ? در هزار و نوبت بعدي، پس از گلدهي به نسبت ? در هزار استفاده مي شود.

كارشناسان مجموعه اكين نهال در زمينه انواع نهال ميتوانند راهنمايي بسياري را به شما كشاورزان گرامي ارائه دهند.

شانكر باكتريايي گردو:

شانكرهاي پوستي يكي از بيماري هاي درخت گردو هستند كه ناشي از ضعيف شدن درخت در اثر تنش هاي غير زيستي مانند سطحي بودن عمق كاشت، آبياري بيش از حد درخت، فشردگي و سنگين بودن خاك و متعاقباً آلودگي با باكتري هاي جنس Erwinia ايجاد مي شوند.

از علائم اين بيماري، ايجاد شانكرهاي سياه و قهوه اي تيره به صورت سطحي يا عميق بر تنه و شاخه هاي اصلي درخت گردو است. با وجود آلودگي درخت به صورت يك طرفه خشك مي شود. مهمترين راه كنترل شانكر باكتريايي گردو، تقويت درخت با كودهاي پتاس و فسفر در اواخر زمستان و كود ازته در اوايل و اواسط بهار، استفاده از كود دامي در اوايل زمستان در عمق ? سانتيمتري از خاك به ميزان ?? تا ?? تن در هكتار هر ? سال يك بار و همچنين آبياري منظم است. بخش هاي آلوده درخت بايد از بين بروند. پس از برش شاخه هاي آلوده، از محلول كلرور مس در محل برش استفاده مي شود.

علائم شانكر باكتريايي گردو بر تنه درخت:

آنتراكنوز يا لكه سياه يكي ديگر از بيماري هاي درخت گردو است كه در اثر آلودگي با قارچهاي آسكوميست ايجاد مي شود. نشانه هاي اين بيماري قارچي بر روي برگ بسيار بارز است و به صورت لكه هاي كوچك و بزرگ قهوه اي تا سياه با دانه هاي بسيار ريز سياه پراكنده بر روي اين لكه ها پديدار مي شود.

اقدامات زراعي متعددي شامل هرس بخشهاي آلوده و جمع آوري برگها و شاخه ها و سوزاندن آنها در كاهش شيوع بيماري موثر است. استفاده از كودهاي ازته در فصل رشد باعث جوان نگه داشتن برگها و كاهش خسارت اين قارچ بر روي آنها مي شود. در صورت بروز شدت بيماري، از قارچكش هاي بنوميل يا زينب و كاپتان دو مرتبه در فصل پاييز پس از خزان برگها و دو مرتبه در فصل بهار همزمان با باز شدن جوانه ها استفاده مي شود.

پوسيدگي رزلينيايي ريشه گردو :

پوسيدگي رزلينيايي يا پوسيدگي سفيد ريشه يك بيماري خطرناك قارچي در گردو مي باشد كه در سطح جهان پراكنده شده است. با بيماري درخت گردو؛ به تدريج بيماري به فرم دايره وار از اطراف درخت آلوده پراكنده مي شود. تاج درخت تنك شده، سرشاخه ها خشك و رشد درخت متوقف مي شود. كيفيت ميوه ها افت شديدي مي كند.

در اثر ريزش ميوه هاي نارس، عملكرد به شدت پايين مي آيد. از آنجايي كه نشانه هاي اين بيماري با علائم كمبود عناصر غذايي و آلودگي نماتدي ريشه و ساير آفات مشترك مي باشد، بنابراين تنها با مشاهده مستقيم وضعيت ريشه مي توان اين بيماري را تشخيص داد.

https://akinnahal.com/

تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد